Jiřiččí věže a další podpora městských ptáků v Líšni

První dvě jiřiččí věže v Brně se díky spolupráci s vedením městské části Brno-Líšeň podařilo vybudovat v blízkosti OS Kotlanova (Kotlanova 5 a 7). Tato rozlehlá budova je tradičním hnízdištěm jiřičky obecné a v příštím roce je plánována její rekonstrukce.

Instalace jiřiččích věží. Foto: R. Nepraš

Jiřičky jsou silně vázány na svá hnízdiště na domech, znatelně je poškozují rekonstrukce objektů a často i přímé pronásledování majiteli objektů (více o jiřičkách v specializovaném čísle Ptačího světa). Zhruba rok před započetím rekonstrukce, byly vytvořeny náhradní úkryty pro jiřičky v podobě dvou samonosných věží na osmimetrových stožárech. Pod střechou každé věže se na dvou etážích nachází celkem 20 dřevocementových hnízd pro jiřičky. Jiřičky tak budou mít šanci se s náhradním hnízdištěm obeznámit již během letošní hnízdní sezóny. Najít vhodné místo pro umístění věží nebylo snadné, především kvůli vlastnictví pozemků a rozvodům inženýrských sítí. Doufáme však, že zvolené místo bude jiřičkám vyhovovat a náhradní úkryty brzy obsadí.

Mimo jiřiččí věže se vedení městské části rozhodlo jít v podpoře městských ptáků příkladem i na svých objektech. Během července byla instalována umělá hnízda pro jiřičky i přímo na budovu městského úřadu v Líšni (Jírova 2). 15 nově instalovaných hnízd tak podpoří místní malou jiřiččí kolonii, která trpí i konkurencí s vrabci domácími, obsazujícími stará jiřiččí hnízda. Přímo na radnici byla také instalována budka pro rorýse obecného. Pro tento ohrožený druh, trpící ničením hnízd při rekonstrukcích budov, budou během podzimu a zimy nainstalovány i další budky na panelových domech v líšeňském sídlišti. K nim navíc přibudou i budky pro poštolky obecné.

Děkujeme vedení městské části Brno-Líšeň za spolupráci a vstřícný přístup k jejím ptačím obyvatelům.

  • Více informací k jiřičkám naleznete také zde.